Sjoelbrief

Na 45 jaren sjoelen heb ik er de pee in!

Onderstaande brief heb ik geschreven en naar de sjoelbond ANS gestuurd. Heb er lang over nagedacht om hem te plaatsen en te delen. Dat komt namelijk omdat ik hier niet de ANS mee wil aanvallen omdat ik veel respect heb voor die paar mensen die een landelijke sjoelbond besturen. Zij doen heel veel werk met een zeer kleine groep. Maar toch wil ik mijn grieven ook op sociale media plaatsen, omdat ik vind dat het materiaal voor combinatie sjoelers zeer ondeugdelijk is. Plaats dit op persoonlijke tittel en niet via de club. 

Hoi bondsbestuur ANS,
Eigenlijk wil ik deze brief niet schrijven aan jullie vanwege het respect wat ik heb naar de mensen die als vrijwilligers zitting hebben in het bondsbestuur.
Maar ik zit met verschillende dingen die ik wil uiten en mij dwars zitten.
Allereerst wil ik meedelen dat we (Sjaak Siebeling, voorzitter sjoelclub Aalsmeer en Theo van Leijden, lid van Aalsmeer een voorzitter Sjoelclub Langeraar) naar de Schilte fabriek zijn geweest.
Ik ging op uitnodiging van Schilte, had een beetje scherpe commentaar gegeven op Facebook, en mocht iemand meenemen voor een rondleiding in de fabriek en even praten over de situatie van de bakken met nieuwe houtbodems. Sinds deze bakken is het sjoelen nog moeilijker geworden en zitten we kwalitatief met bakken met te grote verschillen met combinatie oude sjoelbakken.
Tijdens het praten, met overigens deze aardige Schilte baas, kwam er iets naar voren waar ik aardig van slag geraakte omdat sinds de invoering hiervan ikzelf en meerdere mensen heel veel commentaar over hadden gehad en wat mij betreft nog steeds.
We gaan terug naar vele jaren geleden toen de sjoelsteen werd vervangen naar de huidige sjoelsteen waar we nu mee sjoelen. Het combineren met deze steen was al veel moeilijker dan met de oude steen. Toentertijd zakte iedereen enorm naar beneden met het gemiddelde. Ikzelf bijvoorbeeld van 132 naar 118 gemiddeld, dat wist ik na vele jaren dan weer naar 125 gemiddeld te tillen, hoger kwam ik niet meer en dus ook niet meer op mijn oude niveau. Ben namelijk een echte combinatie sjoeler en gooi helaas weinig stenen rechtstreeks in de midden.
Maar het gaat mij nu eerst om het antwoord wat wij toentertijd kregen, namelijk de mallen in de Schilte fabriek voor de sjoelstenen moesten vervangen worden daardoor veranderde de steen. Nu vele jaren later kom ik erachter dat het helemaal niet waar is, want de oude stenen (ronde stenen waarvan de onder en boven randen ook rond zijn) worden nog steeds gemaakt. Sterker nog alle bakken die niet naar de ANS en clubs hier in Nederland gaan worden gewoon geleverd met de ORIGINELE sjoelstenen.
Ikzelf heb nu wel een gedachte waar de beslissing vandaan kwam, namelijk bij de toenmalige zogenaamde Topsport commissie en de ANS. Volgens mij werd dit ook door de meneer van Schilte onderkent, want ik reageerde nogal heftig. Deze actie was namelijk gedaan om het sjoelen wat te bemoeilijken, want de scores zouden in de top te dicht bij elkaar liggen. Dit is volgens mij de enige reden dat je hiervoor zo een grootschalige actie onderneemt. Nou bedankt dan, het sjoelen is vele jaren een vervelende uit werking voor mij geweest omdat het combineren veel moeilijker was geworden.
Maar inmiddels heeft de sjoelbak met een andere houtbodem zijn intrede gedaan. Wat er gebeurt is ben ik niet echt achter gekomen, want baas Schilte kon mij daar niet antwoord op geven, maar de sjoelstenen glijden niet meer over de bodem, maar schuren als ze over bodem schuiven. De bak die ik thuis heb van 2016/17 doet dat nog steeds. En in mijn ogen is het combinatie sjoelen nu helemaal kapot gemaakt. De 90 en 100 worden steeds meer een normaal patroon de laatste jaren. Op beide clubs waar ik sjoel kom ik niet verder meer dan 113 gemiddeld en zelfs thuis is 1100 een gewone zaak geworden, goh heb spijt dat ik mijn oude sjoelbak heb weggedaan, ga mij steeds meer ergeren. 45 jaar sjoel ik en krijg het combineren niet meer voor elkaar, ze springen alle kanten op. De sjoelbakken zijn alleen nog maar voor mensen die de middenvakken rechtstreeks er in ingooien.
Dus vind ik dat de ORGINELE sjoelschijven terug moet komen, en kan je wel zeggen ‘nu dat is een hele ingreep’ maar dat was toentertijd ook zo. En mijn visie is ook altijd blijf af van de ORIGINELE regels en materiaal, in dit geval de sjoelbak.
Toentertijd werd ik met een leugen afgescheept en dat vind ik zeer kwalijk en is bij mij nu ingeslagen als een bom!!!
Maar ik vind ook dat het materiaal op NK erg rommelig en zeer verschillend is geworden met de komst van de bakken met een andere bodem plaat. Vind eigenlijk dat je net zo goed Schilte, Homas en Sliedrecht door elkaar kan neerzetten, ook NK onwaardig. De bakken variëren volgens mij van 2004 tot 2019. En dat terwijl wij in West de oudere bakken moesten wegdoen en daarvoor nieuwe bakken met oude bodem ervoor in de plaats kregen en een seizoen later nog eens een aantal nieuwe bakken met de nieuwe bodem. Het is niet meer te gooien met die enorme verschillen.
Eigenlijk had ik verwacht dat de sjoelbond door zou pakken met de bakken met nieuwe bodem, maar dat is zeker niet gebeurt. Op een Nederlands kampioenschap staat dus een allegaartje en dat is NK onwaardig.
Op de club zijn we daardoor ook gestopt met kopen, want voor de bond wedstrijd sjoelers wil je een dezelfde situatie creëren als op het NK. De vernieuwde bakken levert ook leden verlies op, vooral bij de oudere sjoelers.
Ook het bevriezen van het gemiddelde in de klasse vond en vind ik nog steeds niet eerlijk, want je blijft in dezelfde klasse terwijl je gemiddelde enorm is gezakt. Bij alle NK wordt je daar ook mee afgerekend, geeft hele oneerlijke en scheve situaties aan.
Sorry voor dit schrijven, maar na 45 jaar sjoelen baal ik ervan, vind het sjoelen niet leuk meer. Waarom blijf ik wel sjoelen dan? Omdat ik vind dat het een spel is weer je mee bezig blijft, je zit niet de hele partij op je kont zoals met Keezen of kaarten. Je bent veel meer in beweging en het gaat natuurlijk ook om het ontmoeten met andere mensen.
Ik hoop dat jullie mijn schrijven serieus nemen en ook er op reageren.
Groeten Wijnand Springin’tveld

Uiteraard heb ik netjes antwoord gekregen, ook niet anders gewend van het bondsbureau.

Subject: RE: Brief 

Hallo Wijnand,

De brief had ik inderdaad niet ontvangen. Deze heb ik doorgestuurd naar het bondsbestuur.

Jos heeft hem inmiddels wel gelezen. Zijn commentaar: de beslissing is niet genomen door de topsportcommissie, want die bestond toen volgens hem nog niet. De beslissing is reeds lang geleden genomen, want Jos weet zeker dat dit niet onder zijn voorzitterschap is genomen. Jos is ook op de hoogte van jullie bezoek en het bondsbestuur is bezig om het sjoelen weer aantrekkelijker te maken. Hij denkt zeker dat deze brief daarbij kan helpen.

Met vriendelijke groet,

 

Ingrid Mulder

Bondsbureau ANS