Het is bijna zover, morgen over twee weken begin ik bij mijn nieuwe baas.

Op dezelfde werkplek, maar toch een andere werkgever, en wel "Eigen Haard Olympus Wonen".

Toen we anderhalf jaar geleden op kantoor werden geroepen, omdat de directeur wat had te vertellen, en dat ons vertelt werd dat St. Lodewijk het beheer van hun woningen naar

"Eigen Haard" over wilde doen, had ik totaal geen besef dat het mij aanging.

Tja, ik werkte net anderhalf jaar in de Dignahoeve en het begrip "Woongroep Holland" was zo normaal dat ik echt niet wist dat de Digna en Zeelandiahoeve van "St. Lodewijk" was.

Zo tegen het einde van het gesprek dacht ik aan de steen die op de begane grond hier is ingemetseld.

Een steen " de eerste steen is gelegd" waarvan ik probeerde de tekst voor me te halen, maar dat lukte niet.

Na de bekendmaking van de directeur ging ik weer terug naar de Dignahoeve, zonder mezelf over deze situatie druk te maken.

Eenmaal aangekomen in de Dignahoeve was het eerste wat ik deed naar de "Eerste steen" toe lopen en tot mijn schrik zag ik de volgende tekst " Woningbouwvereniging St. Lodewijk", dus toch……..

Dit gesprek was voor de kerst van 2002 en heel Amstelveen was tegen de beslissing van "St. Lodewijk", tot aan B & W toe.

Hele stukken in de plaatselijke krant, heen en weer geschreven stukken van "St. Lodewijk" en hun tegenstanders, handtekening acties en protest vergaderingen, allemaal dingen van dat je ging denken, ach het zal uiteindelijk misschien wel bij het oude blijven.

Totdat precies een jaar later, weer vlak voor de kerst ( 2003), een kort geding werd aangespannen door "St. Lodewijk" tegen "Woongroep Holland" ,en werd gewonnen door "St. Lodewijk".

De rechter bepaalde dat per1 april 2004 het beheer van de woningen van "St. Lodewijk" overgedragen moesten worden aan "Eigen Haard".

 

De betreffende huismeesters kregen een gesprek met de directeur van WGH, en hij zegde alle medewerking toe voor de overgang naar "Eigen Haard" als we op onze werkplek wilde blijven, zo gauw als de feestdagen voorbij waren werd dat in werking gezet.

Het werd wel in werking gezet wat de woningen betreft maar niet wat de huismeesters betreft, en zoals ik in mijn vorige verhaal schreef, had dat toch een behoorlijke invloed op me.

Maar goed twee en een halve week geleden was het dan zo ver, we gingen naar Amsterdam-Noord voor een bespreking met "Eigen Haard", samen met onze chef en een collega van P & O, dus met zijn vijven.

Van "Eigen Haard" zat de man die belast was met de overgang van "St. Lodewijk" en een meneer van P & O.

In dat gesprek werden allerlei persoonlijkheden uitgewisseld en vragen gesteld over loon, vakantie, pc en mobiel enz. enz.

Er werd duidelijk bevestigd dat alles bij het oude zou blijven, zelfs onze dienstjaren tellen door. Maar er was wel een verschil, de 13e maand! 

Bij "Woongroep Holland" zit dit vast bij onze salaris.

Bij "Eigen Haard" niet!

Volgens de meneer van "Eigen Haard" moet je hem bij hun verdienen b.v. je mag niet langer dan een half jaar ziek zijn geweest en je werkgedrag mag niet te wensen overlaten.

Waarop mijn chef nog vroeg of de 13e maand wel eens niet uitgekeerd was, antwoordde de man dat het nooit gebeurt is dat iemand niet deze bonus gehad had.

Waarop ik toch wel een beetje eigenwijs zei " Nou, dan ben ik daar niet bang voor!".

Omdat er  geruchten rond gingen dat er een paar bedrijven waren die weg zouden gaan, vroeg ik wat daar van waar was.

Er werd nogmaals onmiddellijk bevestigd, dat voorlopig alles bij het oude blijft.

Ook zei de meneer die belast was met de overgang, dat hij ons zoveel mogelijk ons eigen gang liet gaan omdat "Eigen Haard" ons wilde gebruiken voor de kennis van de gebouwen waar we werken, daar zij bijna niets daarvan wisten.

Toen dit alles besproken was zegde men ons toe dat volgende week de finale gesprek zou volgen.

Toch wel een beetje opgelucht naar huis na dit gesprek en met veel ongeduld wachten op de komende week.

 

Het gesprek was op dinsdag dus de maandag daarna vol verwachting naar het werk, van misschien bellen ze vandaag, helaas niet dus.

De dinsdag daarna nog afgewacht tot ongeveer drie uur in de middag, maar langer kon ik niet wachten.

Ik een mailtje gestuurd naar mijn collega van P & O of zij al wat had vernomen.

Ze mailde heel snel weer terug dat ze alles er aan zou doen om een afspraak te krijgen met "Eigen Haard".

Donderdagmiddag bevestigde ze dat er een afspraak was gemaakt voor aanstaande maandag om half 10 met de heer Sinnige van "Eigen Haard", maak ik nog een grapje met haar zo van "Als dat maar een sinnig gesprek wordt", hmmm de computer begrijpt het in ieder geval niet er komt een rood streepje onder het woord sinnig, en na dat gesprek zou hij dan met mij mee gaan naar de Dignahoeve.

Ik nam me voor om hem het gebouw heel goed te laten zien, want in mijn ogen is het een "parel" voor een woningbedrijf.

 

Vrijdags daarna krijg ik twee grote enveloppen binnen, èèn van "Woongroep Holland" en èèn van "Eigen Haard Olympus Wonen".

In die van "Woongroep Holland" zat een contractje voor de pc-privé regeling ( ik schrijf zo min mogelijk namen neer in mijn stukjes, maar nu toch "Dank je wel Ton en Eline!!!") en in de envelop van "Eigen Haard" zat de brief in met de bevestigingen van de afgesproken voorwaarden.

En nu maar hopen dat het gauw maandag zou zijn.

 

Maandagmorgen half 10 zaten we met zijn vieren in het kantoor van onze huidige chef te praten met onze toekomstige chef.

De afspraak was van half 10 tot 10 uur, maar het was bijna 11 uur dat we stopte.

Omdat ik toch weer geruchten had gehoord van bepaalde bedrijven dat ze weg moesten, vroeg ik nogmaals of dat waar was.

Onze toekomstige chef ontkende dat, en zei ook, dat alles op deze manier doorgaat en hetzelfde blijft.

Ook hoorde hij aan op welke manieren wij ons werk indeelde en gaf al gauw aan ook dit gewoon op onze manier door te laten gaan.

Tijdens het gesprek voelde ik me steeds meer op mijn gemak, wat toch voor mijn gevoel al veel te lang geleden was.

Het gesprek was ook verhelderend en eindelijk voelde ik de positieve kant weer aan, we kregen ook verschillende telefoonnummers van toekomstige collega's waar we mee te maken zouden krijgen.

Daarna ging hij met mij mee naar de Digna en Zeelandiahoeve en keek zijn ogen uit.

De binnentuin vond hij erg mooi, er staan momenteel nog wat struiken in bloei en aan de palmbomen komen weer mooie trossen, maar ook de rest van het gebouw vond hij heel indrukwekkend.

 

Dus het goede gevoel kwam weer terug, alles was besproken en zoals het er nu uitziet blijft alles bij het oude.

Maar toch…….als je normaal gesproken ergens bij een nieuwe baas gaat solliciteren en je wordt aangenomen, ben je opgelucht en blij omdat je ergens weer opnieuw gaat beginnen.

Tenminste zo voelde ik me drie jaar geleden toen ik solliciteerde voor deze job bij de Dignahoeve.

Maar nu is het toch heel anders!

Je kiest voor deze job omdat je het ontzettend naar je zin hebt en dan wordt het vanzelf een verplichte keus om naar een andere baas te gaan.

In de drie jaar dat ik hier werk, heb ik met de collega's op kantoor goed samen kunnen werken, eigenlijk kon ik gewoon altijd terecht.

Het is nu net of ik het veiligheidsschild weg doe voor tijdelijk, omdat je met het nieuwe bedrijf dat allemaal weer moet opbouwen.

Hoe zal het gaan met mijn nieuwe collega's, wat zullen de verschillen zijn met het nieuwe bedrijf ?

We zullen het allemaal maar moeten ondervinden en zoals gewoonlijk er weer voor gaan.

Wat dat betreft heb ik hier in de Digna en Zeelandiahoeve heel veel steun van de bewoners gehad.

Ze zaten er meer over in dat de huismeester misschien zou weg gaan, als dat ze een andere woningbouwvereniging kregen, alhoewel ze het liever bij het oude hadden gehouden.

Dagelijks kwamen ze de laatste maanden horen hoe het verliep met de gesprekken met "Eigen Haard" en vroegen dan weer "Blijf je nou Wijnand? Want we willen echt niet dat je weggaat!".

Als er dan weer een vergadering kwam met "St. Lodewijk" en "Eigen Haard" protesteerde ze weer van "Waarom hebben jullie nog geen contact gehad met de huismeester!".

 

Nadat ik aan een bewoonster had gemeld dat ik gewoon zou blijven, ging dat als een vuurtje rond en kwamen ze me feliciteren, vaak hadden ze dan een kleinigheid bij zich, zo blij waren ze.

Er heerste hier helemaal een feeststemming en ach het nieuwe woningbedrijf nemen we dan maar op de koop toe.

Voor mij is dat alles een bevestiging dat ik het de afgelopen jaren niet zo slecht gedaan heb, maar met steun van mijn collega's, als je alleen maar ziet wat er het afgelopen jaar is gebeurt hier.

"Woongroep Holland" heeft er alles aangedaan om de mensen hier goed in handen te geven van "Eigen Haard".

De buitenkant van het gebouw, de tuin en nu zelfs nog in de laatste maand alle grindvloeren op de galerijen geschrobd, thanks voor degene die daar voor gezorgd heeft, het wordt hier enorm gewaardeerd !

Want zo zijn die oudjes wel, als ze dankbaar zijn laten ze dat ook merken!

De kreten van "Goh wat knapt het op" en " Mooi he die schone straatjes" zijn hier te horen.

Als je dat allemaal weer ziet en hoort dan heb ik weer vertrouwen in de toekomst en ben ik echt heel blij dat ik hier blijf, dat alles is geregeld maar toch……. Mij rest nog steeds de vraag  "Was het nou allemaal wel nodig????"

Groetjes, de Oudjeswachter.