Al vanaf april sta ik op deze nieuwe Schilte bak te ploegen en te etteren om er iets van te maken. In april kregen we 6 nieuwe sjoelbakken in huis. Vijf voor sjoelclub Aalsmeer en eentje voor onszelf.
Deze sjoelbakken hadden een nieuwe bodem, een ander soort hout. Als er nieuwe bakken voor de club zijn dan ga we die in de zomer maanden thuis in sjoelen, zodat als we in september gaan starten er de scherpte er een beetje vanaf hebben. Het eerste wat mij opviel was dat er helemaal geen haartjes op de bodem zaten zoals bij de oude nieuwe bakken. Je ging dan voor het sjoelen eerst met draai bewegingen de sjoelstenen over de bak wrijven zodat de meeste haartjes verdwenen waren. Je mocht dan ook de eerste tijd niet poederen (aardappelmeel) totdat het er een gevoel was dat de haartjes weg waren.
Bij de nieuwe ander hout soort bakken was dit niet het geval. In eerste instantie dacht je dan ‘dat is fijn ze glijden ook beter’. In het begin is elke nieuwe bak wispelturig met sjoelen en zijn dan ook erg springerig. Moeilijk om met de stenen te combineren, een kleine fout en het is bijna niet meer goed te krijgen. Wat mij wel opviel was dat ‘het kanten gooien’ beter ging omdat de bakken onderling weinig verschil toonden. Dat was natuurlijk een voordeel en alles bij elkaar was ik niet negatief over deze sjoelbakken.
Maar ojee negen maanden later heb ik toch heel veel twijfels gekregen met dit materiaal. Het combineren is nog steeds een drama. Heb het gevoel dat de sjoelstenen, die volgens mij ook nog eens gelakt zijn, totaal geen binding hebben met de onderplaat van de bak. Na negen maanden is het nog steeds vechten op deze bakken. Thuis gooide ik toch altijd zo rond de 1300 maar nu kom ik regelmatig niet verder dan rond de 1170 en soms met kunst en vliegwerk haal ik krap de 1200.
Op de club dito, mooie goede series op de oude bakken, maar op deze nieuwe bakken verknal je dan weer je gemiddelde van de hele avond. En ik niet alleen, zie het ook om me heen. Nu hebben nieuwe sjoelbakken een bepaalde tijd nodig om ingesjoeld te worden, maar op deze bakken is daar nog geen zicht op.
Dan speelt er in mijn hoofd waarom toch weer deze veranderingen? Je krijgt ook nooit te horen waarom er ander materiaal is gebruikt. Is ook al eens gebeurt dat alle sjoelstenen vervangen moesten worden, kostte mij ook al jaren om het weer onder controle te krijgen. Misschien is het voor het handje vol top sjoelers geen probleem, hier kan ik commentaar over krijgen, maar voor heel veel lagere sjoelers is weer een enorm gevecht om een beetje in de buurt van je gemiddelde te komen.
Ergens heb ik ѐѐn verhaal gehoord over dat de onderplaat van de sjoelbak te snel kaal zou worden. Nou dat is dan een enkeling dan, want bij ons op de club is dat niet terug te zien. Soms denk je wel eens ‘heb ik er nog wel zin in zo’, maar sjoelen doe ik al bijna 41 jaar dan gooi je dat niet zo gauw aan de kant.
Dus we proberen maar….we oefenen maar….we proberen maar….we trainen maar. ZUCHT!!!!